22 Temmuz 2012 Pazar

Fareler ve İnsanlar


















Dün kitapçıda bakınırken her zaman olduğu gibi kitap satın alamadan çıkamadım dışarıya. Günün birinde çok param olursa bütün servetimi bir kitapçıya bırakıp çıkabilecek potansiyele sahibim. Aldığım birkaç kitaptan bir tanesi Steinbeck 'in Fareler ve İnsanlar 'ıydı. Adını çok çok duyduğum bu romanı şimdiye kadar okumamıştım ve bugün bulduğum birkaç saat boşlukta okuyup bitirdim. Klasiklerden bir tanesini daha okumuş olmanın mutluluğu içerisindeyim. Kitap beni çok etkilemiş olmasa bile, genelde beğeni anlayışımın iki uç noktasında yer alan klasikler içinde kendine, beğendiklerim arasında yer buldu. 

Fareler ve İnsanlar 'ın yazarı bahsettiğim gibi John Steinbeck. Steinbeck 1902 - 1968 yılları arasında yaşamış Amerikalı bir yazar. Pek çok önemli eseri Dünya Edebiyatı 'na kazandıran yazarın Gazap Üzümleri 'nden sonra en bilinen kitabı Fareler ve İnsanlar. Steinbeck, Pulitzer ve Nobel Ödülü kazanmış önemli bir yazar olarak dikkat çekiyor. Aslında genel anlamda bakıldığında adından en çok söz ettiren Amerikalı yazar olarak bahsedilebilir kendisinden. Edebiyat konusunda Fransız ve Rus yazarların ön safta olduğunu düşünürsek Amerika adına oldukça önemli bir isim olduğunu söyleyebiliriz. 1919 yılında Stanford Üniversitesi 'ni kazanan John Steinbeck 'in sadece yazarlık adına kendisine faydası olabilecek derslere girmiş olması ve bir süre sonra okuldan ayrılması enteresan bir not olarak dikkat çekiyor. İlk denemeleri edebiyat çevresinde pek dikkat çekmeyen Steinbeck, 1935 yılında yazdığı Yukarı Mahalle romanı ile dikkat çekmeyi başarmış ve sonra Gazap Üzümleri, Fareler ve İnsanlar gibi önemli eserleri Dünya Edebiyatı 'na sunmuş. Şu an edebiyat çevrelerince en çok saygı duyulan yazarlardan bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.


JOHN STEINBECK


Fareler ve İnsanlar iki arkadaş üzerinden anlatılan bir hikaye. İsimleri George ve Lennie olan bu iki arkadaşın yerleri yoktur. Tek hayalleri bir miktar para kazanıp kendilerine ait bir arazi satın almaktır. Lennie biraz farklıdır. Zekası bir çocuktan farksız, iri yarı, oldukça güçlü, etrafında bulunan varlıklara istemeden zarar verebilen bir adamdır. Sahip oldukları arazide satın alacakları tavşanları beslemenin hayaliyle yaşar ve bunu o kadar çok ister ki bunun ancak bir hayal olduğunu düşünen arkadaşı George 'un bile inanmasını sağlar. Başını istemeden belaya sokan çocuk zekasında bir adam, onu çok seven bir arkadaşı, yeni bir yer ve hayalleri...

Arkadaşlık üzerine etkileyici bir hikaye Fareler ve İnsanlar. Amerika 'nın yaşam şekline dair ufak tefek ayrıntılar bulunuyor kitapta. Kitap 110 sayfa ve bir nefeste okuyabileceğiniz türden. Ne sıkıyor ne yoruyor okurken. Hala okumadıysanız bir ara bunu deneyebilirsiniz pişman olmayacaksınız. Bu arada 1939 ve 1992 yapımı iki film uyarlaması da mevcut kitabın ve 1992 versiyonunu bir ara izlemeyi düşünüyorum. Steinbeck 'in pek çok kitabının sinemaya uyarlandığını da söylemeden geçmeyelim. Hepinize iyi okumalar.

2 yorum: