12 Haziran 2011 Pazar

Cashback



















Birkaç hafta önce kısa aralıklarla Facebook'a iki defa en sevdiğiniz filmleri yazar mısınız diye bir ileti koymuştum. Amacım bilmediğim filmleri öğrenmek, yani ufak çapta bir liste oluşturmaktı. Arkadaşlarım sağ olsun, bu ileti yazdığım kitap cümleleri ya da film replikleri kadar ilgi görmedi. Aradan birkaç kişiden duyduğum birkaç filmi not ettim elbette. Cashback, o birkaç filmden biriydi. Önerisi için Ezgi'ye teşekkürlerimi iletiyorum. 

Cashback, ilk olarak 2004 yılında, 18 dakikalık bir kısa film olarak seyircisiyle buluşmuş. Oldukça başarılı bulunan bu ilk hâli, o seneki Oscar Ödülleri'nde, En İyi Kısa Film dalında adaylık kazanmış. Filmin yönetmeni, senaristi ve aynı zamanda yapımcısı olan Sean Ellis tarafından yaratılan bu film, 2006 yılında da uzun metrajlı olarak izleyicisinin karşısına çıkmış. Film ingiliz yapımı ve başrol oyuncularıyla birlikte Sean Ellis de Britanyalı. Filmin başrolünde daha önce hiçbir filmlerini izlemediğim, Sean Biggerstaff ve Michelle Ryan'ı görmek mümkün. Diğer başrol oyuncusu Emilia Fox'u ise The Pianist'ten "Dorota" karakteriyle hatırlayabiliriz.

Filmin konusu ise kısaca şöyle. Ben Willis (Sean Biggerstaff), resim bölümünde okuyan bir üniversite öğrencisidir. Sevgilisi Suzy'den (Michelle Ryan) ayrıldıktan sonra geceleri uyuyamamaya başlar. Uykusuzluğundan ötürü elinde kalan sekiz saatlik dilimi ise çalışıp, para kazanarak değerlendirmeye karar verir ve bir markette işe girer. Bu markette, birbirinden enteresan insanlarla tanışır. Bunlardan birisi de Sharon'dır (Emilia Fox). Sharon'dan zamanla etkilenir ve etraflarında ki enteresan insanların varlığıyla birlikte olaylar gelişir.

Film içinde birçok klişeyi barındırıyor. Hatta belirli yönleriyle, birçok sahnesinde size Fight Club ve Eternal Sunshine of the Spotless Mind'ı anımsatması da kuvvetle muhtemel. Sevgiliden ayrıldıktan sonra girilen buhrana, yeni bir heyecanın sizi ne boyuta taşıyabileceğine, eski sevgiliyle karşılaşmaya verebileceğiniz tepkilere kadar birçok şeyle karşılaşmanız mümkün. Bu tip temalar zaten birçok filmde var olduğu için sizi çok etkilemeyecektir. Ama filmi farklı kılan ve seyir zevkini yükselten birçok ayrıntı da mevcut. Şunu belirtmeliyim ki özellikle karakterlerinden ötürü son derece eğlenceli bir filmdi. Baştan sona birçok sahneyi gülerek izleyeceğinize emin olabilirsiniz. Bir diğer sebep de görüntü yönetmeni her kimse çok iyi iş çıkarmış. Filmin görselliği üst düzeydi. En çok beğendiğim nokta ise, klişeleri farklı kılan belli ayrıntılar vardır. Cashback'te de bunu, zamanı durdurma sahneleriyle çok iyi başardıklarını düşünüyorum. Gerçekten izlemesi keyifli sahnelerdi.

Son olarak şunu söyleyebilirim ki keyifli zaman geçirmek için son derece iyi bir seçim. Aslında söylenecek çok daha fazla şey var ama spoiler vermekten kaçındığım için gerisini izleyip görmenizi isterim. Eklemek istediğim bir şey daha var. Filmlerin adı "Zamana Güzellik Kat" olarak çevrilmiş ve oldukça başarılı buldum. Filmi en kısa zamanda izlemeniz dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder