28 Ocak 2013 Pazartesi

Beasts of the Southern Wild


















Bu sefer hiç olmadığı kadar çok açtım arayı. Haftalar oldu yazı göndermeyeli Genç Adam'a ve bu süre içinde aslında buraya yazmak adına çok fazla şey yapmadım. Sadece birkaç kitap ve birkaç film. Final dönemindeki öğrenci dersem bir nebze sebebini anlamış olursunuz sanırım. Neyse birkaç gün önce finaller bitti ve sonrasındaki iki günde derin derin dinlendik. Yedik, içtik, sanırım doyduk sıra geldi Genç Adam'a. Malumunuz Oscar yaklaştı ve her sene olduğu gibi bu sene de adayların açıklanmasıyla Oscar filmlerine yoğunlaştım bende. Bir süre önce Skyfall'u izlemiş ve yazmıştım. Geçtiğimiz hafta uzun süredir merakla beklediğim Life of Pi'yi de izledikten sonra bugün seçimimi Beasts of the Southern Wild'dan yana kullandım. Geçen seneye karşılık bu seneki aday filmlerin genel beğenim anlamında daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Beasts of the Southern Wild da güzel bir film olmuş. Anlatalım bakalım biraz, özlemişim yazmayı. 

Oscar adaylıklarının bu seneki en büyük sürprizi En İyi Yönemen dalında olsa gerek. Aday olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Ben Affleck ve Kathryn Bigelow'un giremediği listede Benh Zeitlin adını görmek şaşırtmıştı bizi. Akademinin her ne kadar belli bir düşünce tarzı olsa bile ve sürprize her zaman açık olmasa da arada bir böyle şeyler görmek sevindirici değil dersem yalan olur. Sinemanın iki önemli figürünün bulunmadığı yerde ilk uzun metrajlı filmini çekmiş bir yönetmen ve onun bağımsız filmi. Benh Zeitlin'i bu başarısı için tebrik edelim. 

Bağımsız sinema adına iyi bir yapıt olmuş. Filmlerin türe göre isimlendirilerek kalıplandırılmasından pek anlamam aslında. Hatta "Aksiyon" kelimesindense "Vurdulu kırdılı" daha sempatik gelmiştir hep. Ama eğer bağımsız sinema diye bir şey varsa Beasts of the Southern Wild iyi bir örneği diyebilirim. Yerel halktan seçilmiş oyuncularla çekilmiş film ve bütçesi pek elle tutulur bir tutar değil. Büyük stüdyolardan, profesyonel ve marka değeri yüksek kadrolardan uzakta çok başarılı bir film. 

Bathtup diye bir yer var ve doğal felaketlerden sonra yaşayan sadece bir avuç insanın kaldığı, yaşamaya çok elverişli olmayan bir yer durumunda. Israrla burayı terk etmeyen o bir avuç insandan ikisi Hushpuppy(Quvenzhane Wallis) ve onun babasıdır. 5-6 yaşlarında küçük bir kız çocuğu olan Hushpuppy kendi hayal dünyası, babasının ona anlatmaya çalıştığı gerçek dünya ve çocukluk merakları arasında yaşayan bir çocuktur. Babası aslında çok hastadır ve Hushpuppy bununla yüzleşmelidir.

Filmde politik eleştiriler de göze çarpıyor. Hushpuppy'nin kendine yarattığı o güçlü olması gereken dünya ve hayal dünyası arasında belli görüntüler ve replikler siyasetin toplumsal düzene etki etme şeklini pek çok yerde hatırlatıyor seyircisine. Yapılan yanlışların küçük bir çocuğun gözünden bile görülebilecek kadar aleni olabileceğini düşündürüyor izleyicisine Beasts of the Southern Wild. 

Hushpuppy rolünü oynayan Quvenzhane Wallis'ten biraz bahsedecek olursak, bildiğiniz üzere En İyi Kadın Oyuncu adaylığı ile Oscar'a gidiyor. Şu an 9 yaşında olan Wallis, 6 yaşındaki oyunculuğu ile Oscar adaylığını elde etti ve emin olmamakla birlikte sanırım adaylık kazanan en geç oyuncu olabilir. Eğer bu konuyla ilgili kesin bilgisi olan birileri yazımı okuduktan sonra yorum bırakırsa sevinirim. Benim fikirlerime gelirsek kazanmayı ne kadar hak ettiğine dair bir şey söylemem diğer filmleri izlemeden doğru olmaz. Ama şunu söyleyebilirim ki yaşına göre oldukça başarılıydı ve kendisi dünyanın en güzel "Daddy" diyen kız çocuğu olabilir. Oyunculuk yönetimi oldukça başarılı yapılmış.

Beasts of the Southern Wild güzel bir film olmuş. Life of Pi ile birlikte Oscar'a giden, beğeniyle izlediğim ikinci film oldu. Geçen senenin filmlerinden sadece Midnight in Paris ve Jodaeiye Nader az Simin oldukça ilgimi çekmişti. Bu senenin filmleri olumlu yönde biraz daha fark yaratmış görünüyor. Bakalım Silver Linings Playbook ve Lincoln'den sonra fikirlerim ne olacak. Hepinize iyi seyirler.

4 yorum:

  1. hala izleyemedim ben. eline sağlık güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  2. Yazınız güzel olmuş:)oscar adayları arasında sadece bu filmi izleyemedim. Yaşadığım yere gelmedi , webde de altyazısı yok. Merakla bekliyorum. Oscar' ı Sefiller yada Pi'nin Yaşamı alsın isterim. Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim en kısa zamanda Oscar adaylarını tamamlayabilirim umarım :)

      Sil