29 Ocak 2013 Salı

Silver Linings Playbook


















İkinci gün ve ikinci iddialı Oscar yolcusu film. Silver Linings Playbook'tan bahsediyorum. Matthew Quick'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış bir yapım ve gerek oyuncu kadrosu, gerek senaryosu, gerek Oscar adaylıkları ile adından oldukça söz ettirmiş bir yapım. Kendi adıma Cloud Atlas ve Life of Pi ile birlikte bu sene en çok merak ettiğim filmdi diyebilirim. Bildiğim kadarıyla kitabın Türkçe çevirisi raflarda yerini alalı çok uzun zaman olmadı. Filmin popülaritesinden sonra merak uyandırmış olsa gerek ve geçen hafta birkaç kitapçıda en ön raflarda gördüm kitabı. Bir ara alıp okumayı düşünüyorum açıkçası. Filmin Türkçeye "Umut Işığım" diye çevrildiğini belirtip filme geçelim. 

Yönetmenliğini David O. Russell yapıyor filmin ve The Fighter'dan sonra izlediğim ikinci Russell filmi oldu Silver Linings Playbook. Senaryo ise kitabın yazarı Matthew Quick ile yönetmen David O. Russell'a ait. Başrol kadrosu ise oldukça dikkat çekecek türden. Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver ve Chris Tucker. Sanırım bu isimler filmi izlemek için yeterince sebep oluşturuyor. Bu isimlerden Tucker hariç diğerleri ödül için Oscar gecesi orada bulunacak. Aslında beşinci bir oyuncu için de bir kategori olsa performansıyla muhtemelen Chris Tucker da aday olmakta zorlanmazdı diye düşünüyorum.

Senaryo ise şöyle: Pat(Bradley Cooper) bir gün eve gelir ve karısını başka bir adamla birlikteyken yakalar. Bunun üzerine adama şiddet uygulayan Pat, öfkesiyle alakalı olarak bir kliniğe yatırılır. O güne karşılık tekrar karısını isteyen Pat, karısını yakaladığı anda çalan müziği duyduğunda bile işler çığrından çıkmaktadır ve bu durum her şeyi daha zor hâle getirir. Pat artık eve, yani annesi(Jacki Weaver) ve babasının(Robert De Niro) yanına dönmüştür ama karısını tekrar isteyen Pat için işler çok kolay olmayacaktır. Sinirlenmek yok, taşkınlık yok, eski karısına yaklaşmak yok...

Pat bu süreçten geçerken yakın bir arkadaşının baldızı olan Tiffany(Jennifer Lawrence) ile tanışır. Tiffany yakın zamanda kocasını kaybetmiştir, sorunlu bir kadındır, Pat'e ilgi duymaktadır ve Pat'in eski karısını tanımaktadır. Bu noktada eski karısına ulaşmak için Pat ondan küçük bir yardım ister ama işler pek istediği gibi olmaz. Karşılığında Tiffany de Pat'ten küçük bir yardım isteyecek ve bahis oynayan bir baba, bencil bir kardeş ve sıra dışı bir klinik arkadaşıyla(Chris Tucker) işler çok enteresan ve keyifli bir hâle gelecektir.

Filmle ilgili notlarıma gelince, size mükemmelden bahsedemem belki ama izlemeye değer, sıcacık bir film olmuş demek zor değil. Filmin kitabı ile tutarlılığı ne boyutta bilemiyorum ve işin açığı bununla ilgili bir şeyler de okumadım. Amerikalıların filmi çok sevdiği bir gerçek ve oralarda bizim kadar bu tutarlılığa dikkat ediyorlar mı bilmiyorum. Ama en azından ülkemiz için filmin popülaritesinin kitabı bir hayli katlayıp geride bıraktığını söyleyebiliriz. Oscar adaylıkları benim de merak katsayımı oldukça arttırmıştı. 

Silver Linings Playbook, Akademi Ödülleri 'ne sekiz adaylıkla gidiyor. Oyunculukla alakalı dört ödülün yanı sıra En İyi Yönetmen, En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Kurgu dallarında boy gösterecek. Ne kadar başarılı olabilir bilemiyorum ama bütün samimiyeti ve sıcaklığına rağmen bence şansları çok fazla değil. En azından Life of Pi ve Beasts of the Southern Wild ile kıyaslayınca oyunculukları hariç sanki biraz daha geride kalmış Silver Linings Playbook. Ama tabi Akademinin işi belli olmaz ve ben de yorum yaparken Akademi mantığına göre değil kendi fikirlerimce yorum yapanlardanım. Kısacası bekleyip göreceğiz.

Oyunculara gelirsek öncelikle Jennifer Lawrence ve Bradley Cooper'dan bahsetmek isterim. İkisi de son dönemin gözde ve oldukça sevilen oyuncularından. Silver Linings Playbook'ta bir araya gelmeden önce Lawrence, The Hunger Games gibi çok ses getirmiş bir filmde oynadı. Cooper'ın yakın geçmişinde de yine Robert De Niro ile birlikte rol aldığı Limitless ve The Hangover Part II gibi çok beğenilmiş yapımlar var. Bu filmlerde oyunculukları çok ön plana çıkmamıştı. Silver Linings Playbook'ta biraz daha belirgin performansları var ama bu performansları ödül için ne kadar yeterli emin değilim açıkçası. Geriye kalan adayların tamamını izlediğim zaman daha net yorum yapabilirim ama özellikle Cooper'ın kategorisinde gümbür gümbür gelen bir Daniel Day-Lewis var. Bakalım neler olacak o gece.

Robert De Niro'ya gelirsek tüm zamanların en iyi birkaç oyuncusundan biri olduğunu söylemek zor değil elbette. De Niro, Oscar Ödülleri'ne son olarak bir adaylıkla gittiğinde takvim yaprakları 1992'yi gösteriyordu. Cape Fear ile En İyi Erkek Oyuncu dalında aday olmuş ama ödülü Silence of the Lambs'teki performansı ile Anthony Hopkins kazanmıştı. Aradan geçen 21 yıldan sonra tekrar adaylıkla törene gidiyor ve diğer adayları izlememiş olmama rağmen şansı olabileceğini düşünüyorum. Jacki Weaver'ın da iyi göründüğü Silver Linings Playbook'un bombası ise çok az görünmesine rağmen Chris Tucker'dı bence ve keşke biraz daha görebilseydik diye düşünmedim değil.

Akademi yolundaki bir diğer iddialı film Silver Linings Playbook. Life of Pi ve Beasts of the Southern Wild'dan sonra bu filmi de beğendiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Yazının başında söylediğim gibi içinize ısıtacak sıcacık bir film ve bir ara kendinize bir iyilik yapıp izlemeyi deneyebilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler.

4 yorum:

  1. gerçekten güzel film imdbde romantik ve komedi listelerinde 1. emin de değilim aslında sanırım öyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben Oscar gecesi neler yapacak en çok onu merak ediyorum Amerikalılar çok sevdi filmi

      Sil
    2. evet ya beklenti yüksek.Türkler için ilginç bir film kadın adamı aldatmış adam da dövmüş gayet normal bir durum .Bu ülkede namus cinayeti diye bir şey var. konuyu buraya nasıl getirdim anlamadım

      Sil