23 Temmuz 2011 Cumartesi

Freedom Writers


















Amerikan gençlik filmleri vardır. Sinema değeri çok yüksek olmayan ama seyir zevki oldukça yüksek olan filmlerdir. Oynayan oyuncuları tanımazsınız bile çoğu zaman. Buna karşılık defalarca denk gelseniz bıkmadan izleyeceğiniz keyifli filmlerdir. Hâlâ devam ediyor mu bilmiyorum ama benim çocukluğumda hafta sonu sabahları televizyonda bol bol yayınlanırdı. Film izlemek için seçtiğiniz yer eğer ev ise, gün ışığında film izlemek çok kolay değildir. Bu gençlik filmleriyle, romantik komediler arasından bir seçim yapmak daha iyi olur kesinlikle. Düzenli olarak, fazla sayıda film izleyen herkes bunun böyle olduğunu bilir. Freedom Writers'la ilgili ilk kez bir şeyler öğrendiğimde, tam bu "Gündüz filmleri" ile sinema değeri ağır basan ve yüksek bütçeli, geceleri izlemenin daha keyifli olduğu filmler arasında gidip gelen bir film olduğunu düşünmüştüm. Filmin adı ve kabaca öğrendiğim konusu gündüz filmi olduğu izlenimine kapılmamı sağlasa da filmin başrolünde yer alan iki Oscar Ödülü sahibi Hilary Swank tam tersini düşünmemi sağlamıştı.  Sonuç olarak gün ışığında izlemek için bir film ararken, Freedom Writers'ı izlemeye karar verdim.

Freedom Writers, gerçek bir hikayeden uyarlama 2007 yapımı bir film. Başrolde iki Oscarlı Hilary Swank oynuyor. Filmin yönetmeni, daha önce yine Hilary Swank'in yer aldığı, P.S. I Love You'dan hatırlayacağımız Richard LaGravenese. Gerçek olan bu hikâye kitap haline getirilmiş. Bu hikâyeyi senaryolaştıran ise yine filmin yönetmeni LaGravenese

Filmle ilgili aktarılacak bir hayli şey var. Zaman kaybetmeden anlatmaya başlıyorum. Öncelikle filmin genel görüntüsü bir klişeden oluşuyor diyebiliriz. Problemli bir sınıf ve o sınıfa öğretmenlik yapacak, farklı bir tarzı olan, bu sınıfla mücadele eden, idealist bir öğretmen. Tahmin edilebileceği gibi öğretmen rolünde Hilary Swank'i izliyoruz. Filmin özellikle ilk yarısında, Dangerous Minds'ı hatırlayacağınıza emin olabilirsiniz. Hilary Swank, iki Oscar sahibi, Hollywood'un üst seviye aktrislerinden bir tanesi. Çok fazla filmini seyretmedim ama izlediklerim arasında Million Dollar Baby'den sonra kendisine en çok yakışan rolün bu olduğunu düşünüyorum. Mesleğe yeni başlayan, genç öğretmen rolüne oldukça yakışmış. Öğretmen rolündeki performansının yanı sıra, görüntüsünün de bunda oldukça etkisi olduğunu düşünüyorum. Aktarılacak bir diğer not ise -buna dair tam bir bilgi edinemeyip, güvenilir bir kaynaktan okuyamamla birlikte- sanırım film Türkiye'de vizyona girmemiş. Bir diğer not ise, filmde de rastlayacağınız üzere, bu hikayede öğretmen öğrencilerinden birer günlük tutmalarını istiyor. Bir süre sonra, günlüklerine yazdıkları yazıları bir araya getirip kitap olarak bastırmak istiyor. Freedom Writers ismi, öğrencilerin bu günlüklerden oluşan kitaba koydukları isim. Film hem adını hem hikayesini bu öykünün yanı sıra bu kitaptan almış. Daha sonra bu oluşumlarıyla alakalı bir web sitesi bile kurmuşlar. 

Filmin konusuna gelirsek, problemli sınıfı adam etmeye çalışan idealist öğretmen klişesinden bir ayrıntıyla ayrılıyor. Sınıfın problem sebebi ırkçılık. Birçok filmde bunu gördük zaten. Freedom Writers'ın farkı ise bu ırkçılık üzerinden Yahudi Soykırımı'yla alakalı bir şeyler anlatması. Bu olayların nasıl geliştiğini spoiler vermemek adına anlatmıyorum. Çünkü filmde izlemeye değecek cidden keyifli sahneler var ve oturup izlemenizi tavsiye ediyorum. Filmin birçok yerde sizi duygulandırması da mümkün. İster istemez ırkçılıkla alakalı bir süre düşünmenize sebep olabilir. Hilary Swank'in öğrencileriyle olan ikili diyaloglarından bazıları ise cidden çok hoştu. Özellikle sınıfın esas kızıyla kitabın sonunda ne olduğuna dair yaptığı konuşmalar -özel bir anımla da alakalı olarak- çok hoşuma gitti. 

Freedom Writers çok kaliteli bir film değil. Klişelerle dolu olduğu da inkar edilemez. Birçok eski filmi (High School High, Dangerous Minds vs.) andırdığı da bir gerçek. Ama kendi adıma, öğretmen ve öğrenci ilişkilerini konu alan bu tip yapımları hep sevmişimdir. Sonuçta birçoğumuzun hayatına bir şekilde etki eden öğretmenleri mutlaka olmuştur ve kendimizden ister istemez bir şey buluruz. O yüzden izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Şimdiden iyi seyirler.

1 yorum:

  1. ben bu filmi acaba niye bu kadar gec izledim bilmiyorum..aslinda böyle ögretmen ögrenci filmlerini cok seven bir insanim...ama daha bu pazar tv de yayinlainca hemen bir izleyeyim dedim..ama cok gzl bir film ve herkese tavsiye ederim..

    YanıtlaSil