30 Temmuz 2011 Cumartesi

Rain Man


















Yıllardır yüzlerce film seyrettim. Birkaç sene önceki tempomda olmasa bile, halen en keyif aldığım aktivite film izlemek. Parıltılarla dolu film izleme kariyerimde (abartmış olabilirim parıltı falan deyip takmayın kafanıza böyle şeyleri) halen daha izlemem gerektiğini düşündüğüm ama izlemeye bir türlü fırsat bulamadığım otuz civarı film var. Rain Man(Yağmur Adam) bunlardan biriydi ve gün itibarı ile Rain Man'i izlemiş bulunuyorum. Merak katsayım düşünülünce, bu filmle birlikte bir kilometre taşını daha geride bıraktım diyebilirim. 

Rain Man, 1988 yılında yapılmış, dört Akademi Ödülü sahibi bir film. O seneki Oscar Ödülleri Töreni'nde En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dallarında heykelciğin sahibi olmuş. Filmin yönetmenliği Barry Levinson tarafından üstlenilmiş. Başroller ise, iki kardeşi canlandıran Dustin Hoffman ve Tom Cruise tarafından paylaşılmış. Bu iki kardeşten Raymond Babbitt karakterine Dustin Hoffman, Charlie Babbitt karakterine ise Tom Cruise can veriyor. Charlie Babbitt(Tom Cruise)'in sevgilisi rolündeki Susanna karakterine ise Valeria Golino hayat vermiş. Valeria Golino'yu Hot Shots filminden hatırlamak mümkün. Filmin müzikleri ise Hans Zimmer tarafından yapılmış ve oldukça başarılı. Filmin soundtracki oldukça tanıdık. Bunun sebebi ise ülkemizde birkaç farklı kanalın haber bülteninde kullanılmış olması. 

Filme gelirsek, konusu enteresan ve iyi oyunculuklarla süslenmiş. Charlie Babbitt(Tom Cruise), Los Angeles'ta yaşayan ve işleri son günlerde pek yolunda gitmeyen bir iş adamıdır. Charlie, iki yaşında iken annesini kaybetmiştir ve on altı yaşında babasıyla yaşadığı bir olaydan ötürü evden ayrılmış, bu olaydan sonra babasıyla bir daha görüşmemiştir. Sevgilisi Susanna(Valeria Golino) ile birlikte tatile giderken, yolda gelen bir telefonla yıllardır görmediği babasının öldüğünü öğrenir. Cenaze ve miras işleri için babasının yaşadığı yere gittiğinde babasının bütün mal varlığını başka birine bıraktığını öğrenir. Bu kişi Charlie'nin varlığından bile haberdar olmadığı abisi Raymond(Dustin Hoffman)'dır. Raymond, otizm hastasıdır ve yıllardır bir bakımevinde yaşamaktadır. Charlie bunu öğrenince Raymond'ın bakımını üstlenip mirasın yarısını almayı düşünerek bakımevinden pek de uygun olmayan bir yolla Raymond'ı alır ve Los Angeles'a götürmeye karar verir. Raymond'ın hastalığından ötürü belli takıntıları ve korkuları vardır. Bunlardan bir tanesi uçağa binememektir ve Los Angeles'a arabayla gitmek zorunda kalırlar. Böylelikle bu bir yol hikâyesine dönüşür. Yıllar sonra birbirini tanıyan bu iki kardeşin yaşadıkları ise cidden görülmeye değer.

Filmi gerçekten çok beğendiğimi söyleyebilirim. Dustin Hoffman'ın oyunculuğu şapka çıkartılacak cinsten. Tom Cruise'u birkaç filmi dışında beğenerek izlediğimi pek söyleyemem. Bu filmde de Dustin Hoffman'ın bir hayli gölgesinde kaldığı bir gerçek. Bunlara rağmen Rain Man'de Tom Cruise'nda iyi oyunculuk çıkardığını ve rolüne yakıştığını düşünüyorum. En büyük şansızlığı Dustin Hoffman'ın performansıyla herkesi gölgede bırakmış olması. Filmde cidden çok duygusal sahneler var. Birkaç yerde gözlerimin dolduğunu söyleyebilirim. Hangi sahneler olduğundan uzun uzun bahsetmek istiyorum ama spoiler vermemek adına yine yutuyorum bu cümleleri. Siz yinede Susanna ile Raymond'ın asansördeki sahnesi ve Charlie'nin Raymond'a dans öğrettiği sahneyi izlerken beni hatırlayın. 

Filmle ilgili ufak bir eleştirim ise, sonunun çok havada kaldığını düşünüyorum. Aslında pek çok izleyiciye göre bitme şekli eminim beğenilmiştir ama ben kendi adıma daha net sonuçlanmasını isterdim. Rain Man, son derece duygusal, iyi oyunculuğun olduğu, güzel soundtracklere sahip başarılı bir film olmuş. Hiçbir şey için değilse bile, sadece yol hikâyelerini seviyorsanız bile izlemeye değer. Henüz izlemeyip benim kadar geç kaldıysanız vakit kaybetmeyin derim. İyi seyirler... 

2 yorum:

  1. Bu filmi çok geç (belki de yaştan dolayı) TV'de seyretmiştim. Haliyle dublaj vardı. Sonra oturup orijinal haliyle tekrar seyrettim. Her iki haliyle de muhteşem bir proje. Kramer vs Kramer'den hayran olduğum Dustin Hoffman'ın belki de en başarılı performanslarından biridir Raymond. Tom Cruise bile gözüme batmamıştı Hoffman sayesinde (pek sevmem de).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tom Cruise sevmeyenler diye bir dernek kurulsa iki üyesi hazır o zaman :)

      Sil