30 Haziran 2012 Cumartesi

Hable Con Ella


















Pedro Almodovar'a güzel bir filmle merhaba demek nasip oldu sonunda. Birkaç gün önce ilk kez bir David Lynch filmi izlemiştim. Mulholland Dr., Lynch'e başlangıç için çok doğru bir tercih olmasa da Hable Con Ella, yani İngilizce ismiyle Talk to Her -ki genellikle Talk to Her ile anılır- Pedro Almodovar'a başlangıç için kusursuz bir tercih oldu diyebilirim. Türkçeye "Konuş Onunla" diye çevrilen filmi oldukça beğendim. İspanyol Sineması'nın geldiği noktayı tartışmaya çok fazla gerek yok. Yönetmenleri, filmleri ve oyuncularıyla sinemada isimlerinden oldukça bahsettirir haldeler. Pedro Almodovar da kendine hatırı sayılır bir yer edinmiş durumda. Bu kadar geç kalmış olmak benim eksikliğim. Lafı çok uzatmadan filme geçelim.

Yönetmen Pedro Almodovar bahsettiğim gibi. Almodovar, 1949 yılında İspanya'da doğmuş. Kariyerine kısa filmler çekerek başlayan Almodovar'ın adından en çok söz ettirdiği yapımları ise Hable Con Ella(Talk to Her), Penelope Cruz'un başrolünde yer aldığı 2006 yapımı Volver, 1999 yapımı Todo Sobre Mi Madre(All About My Mother) gibi filmlerden oluşuyor. Talk to Her'ün senaryosunu kaleme alan kişi yine Pedro Almodovar'ın kendisi. Hatta o sene düzenlenen Akademi Ödülleri Töreni'nde En İyi Özgün Senaryo dalında heykelciğin sahibi olmuş. Almodovar'ın daha önce çektiği All About My Mother filmide En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazanmış. Talk to Her'ün oyuncu kadrosu ise Rosario Flores, Javier Camara, Dario Grandinetti ve Leonor Watling isimlerinden oluşuyor.

Senaryoya gelirsek, iki farklı çiftin birleşen hayatından bahsediyor diyebiliriz. Alicia(Leonor Watling), uzun zamandır bitkisel hayatta olan bir hastadır. Hasta bakıcılığını ise onu sağlığında da takip edip ona aşık olan Benigno(Javier Camara) yapmaktadır. Marco(Dario Grandinetti) ise bir gazetecidir ve kadın matador Lydia(Rosario Flores) ile bir röportaj yapmak istemektedir. Bu ikili zamanla tanışır, yakınlaşır ve Lydia'nın bir güreş esnasında geçirdiği kaza ile komaya girmesine kadar her şey güzel ilerler. Sevdikleri kadınlar aynı hastanede komada olan Marco ve Benigno zamanla iyi bir dostluk kuracaklardır.

Filmi oldukça beğendiğimi söylemiştim. Aslında bakıldığında çok enteresan bir senaryo gibi durmuyor ama Oscar'ı kimseye bırakmamış. Bunun sebebi işlenişi diye düşünüyorum. Senaryo oldukça iyi işlenmiş ve detaylar senaryoyu birkaç gömlek yukarı çıkarmış. Oyunculuklar çok ön planda diyemem. Kendi fikrimce Benigno karakterini canlandıran Javier Camara biraz daha kendini belli etmiş sanki ama çok değil. Sadece bir seçim yapmak zorunda kalsam onu seçerdim hepsi o. Görsellik çok ön planda değil filmde. Kendi fikrimce filmi özel yapan sebep detaylar, başka bir şey değil.

Başka bir konu ise Almodovar'ın cinselliğe bakış açısı. Genelde bu işlerden anlayan adamlar Pedro Almodovar'ın cinselliğe bakış açısından bahseder ben de dinlerdim. Eğer Talk to Her bu bakış açısıyla ilgili genel bir bilgi veriyorsa kesinlikle bir şeylerden bahsetmek gerek. Cinselliğin işlenişine sert, yumuşak gibi tanımlamalar yapamam. Söyleyebilecek tek kelimem var: "Farklı". Daha önce gördüklerime pek benzemiyor. Almodovar'ın bu konuda fark yarattığı kesin ki aslında size bahsettiğim şu senaryo detaylarından bir tanesi bu cinselliğe bakış açısıyla ilgili.

Filmle ilgili anlatabileceklerim bu kadar. İlk Almodovar deneyimimin David Lynch'in Mulholland Dr.'ıyla aynı kaderi paylaşmaması en sevindiğim nokta diyebilirim. Şimdiden iyi seyirler hepinize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder