19 Temmuz 2012 Perşembe

Veciz Sözler


















Barış Bıçakçı ile henüz tanıştığımı yazılarımı takip edenler bilirler. Bizim Büyük Çaresizliğimiz ile başladıktan sonra arayı hiç açmadan yeni bir Barış Bıçakçı kitabı okudum. Aslında kendisini okumaya ilk karar verdiğim zaman Gözde, ilk olarak Veciz Sözler 'i okumamın iyi olacağını söylemişti. Eminim en çok onu beğeneceksin demişti ama kitapçının elinde kalmadığı için Bizim Büyük Çaresizliğimiz 'i alarak Veciz Sözler 'i ertelemiştim. Dün satın aldığım iki Barış Bıçakçı kitabından bir tanesiydi Veciz Sözler ve bir hevesle okuyup bitirdim kitabı. Zaten oldukça ince bir kitap olduğundan ve akıp gittiğinden derin bir nefes yetti bitirmeye. Sonuç mu? Gözde haklıymış. Veciz Sözler çok farklıydı ve harikaydı. An itibarı ile Veciz Sözler birinci, Bizim Büyük Çaresizliğimiz ikinci sırada. Bu yakınlarda bir aksilik olmazsa Herkes Herkesle Dostmuş Gibi 'yi de okuyacağım. Yazısını yazarken yeni sıralamadan da söz ederim sizlere. Okuduğum her Barış Bıçakçı kitabını sizin için yazacağım buraya. Şimdilik Veciz Sözler 'den bahsedelim.

Yine bir Ankara kitabı olmuş. Barış Bıçakçı ile ilgili çok fazla bilgiye ulaşamadığımı söylemiştim Bizim Büyük Çaresizliğimiz 'i yazarken. Tahminimce bir Ankara geçmişi var ve Bıçakçı bir Ankara düşkünü olsa gerek. En azından ikide iki ile gittiğimi söyleyebilirim. Haklı dayanaklarım var yani. Yaşım ilerledikçe zamanıyla boğulduğum bu şehri sevmeye başlamam ve bu yılların Ankara 'nın edebiyatı ve sineması üzerinde tavan yapması oldukça keyif verici. Barış Bıçakçı ise bu işin sonuna kadar hakkını verenlerden. 

Kitaptan bahsedecek olursak, Veciz Sözler bir radyo programının ismidir ve programın sunucusu Sulhi Saygılı 'dır. Her programda bir kelimeyi tema olarak belirler ve bu kelime üzerinden "veciz sözler" türetir yayına katılanlar. Her radyo programı gibi Veciz Sözler 'in de müdavimleri vardır. Arkadaşlık, dostluk, aşk gibi hayatın önemli ayrıntıları üzerine herkes bir cümle üzerinden fikirlerini söyler. Bununla birlikte Sulhi Saygılı 'nın hayatı, geçmişi ve bugünü anlatılır.

Sulhi Saygılı bir şeyleri sorgular kitapta. Kim gibi biliyor musunuz? Tutunamayanlar gibi. Zaten Barış Bıçakçı bu ayrıntıyı atlamaz ve Oğuz Atay 'a öyle bir selam eder ki Veciz Sözler 'de, eğer Tutunamayanlar 'ı okumuşsanız istemsiz bir tebessümle okuyacaksınız o satırları. Salinger ve Salinger 'ın Gönülçelen 'ini de pas geçmemiş Barış Bıçakçı. Daha önceleri hem Gönülçelen hem Tutunamayanlar 'ı okuyan biri olarak sanırım Veciz Sözler için doğru zamanı yakaladığımı söyleyebilirim. Kitabı okuyun ve nasıl selam etmiş görün diyorum size. Son bir not: kitabın kapak resmi mükemmel görünüyor ve oldukça dikkat çekici. 

Beni tanıyanlarınız bilir. Benim bir defterim vardır. Beğendiğim kitap cümlelerinin altını çizer ve sonra o defterime not ederim tek tek. Neredeyse her bir satırı altı çizilecek türden olan Veciz Sözler için böyle bir şeye kalkışmaya cesaret bile edemedim. Elbette aralarında kendini çok belli edenler var. Ama diğerlerine haksızlık olsun istemedim. Çok fazla uzatmaya gerek yok. En kısa zamanda bu kitabı edinin ve okuyun. Barış Bıçakçı kesinlikle okunası bir adam. Sadece Oğuz Atay 'dan bahsetmiş olması ve ona saygı duruşunda bulunması bile okunması için bir sebep değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder