2 Mart 2012 Cuma

Sevmek Zamanı


















Sinema Dergisi 'nin seyirci oylarıyla belirlediği "Tüm Zamanların En İyi 100 Türk Filmi" özel sayısını almıştım geçenlerde. Sıralama her ne kadar çok tatmin edici olmasa bile, pek çok filmle ilgili önemli detaylar ve bilgilere yer verdiği için güzel bir sayı olmuş. Türk Sineması konusunda oldukça eksiğim olduğu için, içinden bir liste oluşturmuştum ben de kendime. O listede yer alan filmleri eritmeye de Sevmek Zamanı 'yla başladım. Bahsettiğim özel sayının içinde bulunan bir liste daha var. Bu liste sinema yazarlarımızın seçimleriyle oluşmuş on filmden oluşuyor ve Sevmek Zamanı bu listenin en tepesinde. Kısacası, bu ülkenin uzmanları bir numara Sevmek Zamanı demiş.

Film, 1965 yapımı bir Metin Erksan filmi. Sevmek Zamanı dışında Yılanların Öcü, Susuz Yaz gibi önemli filmlerin altında da imzası olan Erksan, aynı zamanda filmin senaristliğini de Kemal Demirel ile paylaşan isim. Filmin başrollerine gelince Müşfik Kenter ve Sema Özcan isimlerini görüyoruz. Müşfik Kenter 'i hepimiz yakından tanıyoruz. Buna karşılık Sema Özcan evlendikten sonra oyunculuğu bıraktığı için ekranlardan ayrılalı oldukça uzun bir zaman olmuş. Sevmek Zamanı adına konuşursak, güzelliği ve duruşunu gördükten sonra sinema için önemli bir kayıp olduğunu söylemek zor olmuyor benim için.




Sevmek Zamanı çekildiği dönemde sinema salonlarında yer bulamamış kendine. Bunun sebebinden farklı senaryosu ve anlatım biçimi olarak bahsedilmiş Sinema Dergisi 'nin özel sayısında. Şu an bulunduğu yeri düşününce enteresan bir hikaye olarak göze çarpıyor. Senaryo gelirsek, Halil(Müşfik Kenter) bir boyacı olarak arkadaşı Mustafa(Fadıl Garan) ile birlikte çalışmaktadır. Günün birinde iş için girdiği bir evde duvara asılmış bir resim görür ve o resme deliler gibi aşık olur. Aylar boyunca bu eve gelerek bu resme bakar ve her geçen gün aşkı biraz daha büyür. Böyle günlerden birinde resimdeki kız olan Meral(Sema Özcan) çıkıp gelir ve Halil 'i kendi evinde, kendi resminin karşısında otururken görür. Bu aşka karşılık veren Meral 'in hesaba katmadığı şey ise Halil 'in kendisine değil resme aşık olduğudur.

Filmi çok beğendiğimi söyleyebilirim. Filmin teması olan "surete aşık olma" (bütün yazılarda böyle kullanılmış ve hatta bir yazıda özellikle herkesin bu şekilde kullanmasından bile bahsedilmiş neden bilmiyorum) bugüne kadar çok fazla karşı karşıya kaldığım bir tür değil. Şu an aklıma örnek olarak söyleyebileceğim bir film gelmiyor mesela. Filmin görselliği oldukça iyi. İstanbul, Büyükada, yağmurlar... Hepsi harikaydı. Filmle ilgili yapabileceğim tek kişisel eleştiri ise, müzik olayı biraz yoğun olmuş sanki ve belli bir noktadan sonra müziklerin beni yorduğu bir gerçek.




Filmin yapım yılı göz önüne alınca, bugün "Klasik Türk Filmi" olarak adlandırdığımız senaryolara belki bir ilham kaynağı, belki bir dönüm noktası, belki bir yol gösterici olduğu söylenebilir belki. Türk Sineması 'nın geçişleriyle alakalı çok fazla bilgi sahibi değilim ve o yüzden yanlış bir şey söylemek istemiyorum ama tahminimce zengin kız, fakir erkek ve başka bir zengin erkek temasını bu kadar başarıyla işlemiş en eski filmlerden bir tanesi olabilir diye düşünüyorum. Okuduğum yazılarda bu konuya hiç değinilmemiş ama oldukça yüksek bir ihtimal. Bu filmin ana hattı değil tabi daha önce bahsettiğim gibi surete aşık olma teması üzerinden ilerliyor film.

Metin Erksan hakkında da bir şeylerden bahsetmek isterdim ama bunun için yazacağım ikinci hatta belki üçüncü Erksan filmi daha uygun olur diye düşünüyorum. Dikkat çeken filmleri içinde izlediğim ilk Erksan filmi olabilir Sevmek Zamanı ve oldukça beğendiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Türk Sineması 'nın bir numarası olduğu fikrine katılıyor muyum diye sorarsanız en azından Masumiyet, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi filmlerden daha iyi değildi fikrimce diyebilirim. Daha fazla tepki toplamayacağıma emin olsam başka filmlerde sayabilirim aslında ama o zaman çok farklı bir boyuta taşınır söylediklerim. Sevmek Zamanı güzel, Sevmek Zamanı başarılı, Sevmek Zamanı kült... Henüz izlemediyseniz bir ara bir iyilik yapın kendinize.  Şimdiden iyi seyirler. 

3 yorum:

  1. kesinlikle çok iyi filmdir. en iyi filmi midir bileemem ama ben de Türk sinemasının kırılma noktası diye düşünenlerdenim. hem kendi dönemi içerisinde, hem de zaman içerisinde kıymeti anlaşılan her kült film gibi(uyarlamalar hariç) çok özgün bir senaryoya sahip. Filmi severim, zevkle okudum :)

    YanıtlaSil
  2. benim doğduğum yılda yapılmış film :) Ben bunu seyredeli çook ama çok uzun zaman olmuş yahu. hemen tekrar gündeme almalı.

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle çok güzel film. İzlemek için çok geç kaldığım filmlerden :)

    YanıtlaSil